Informatii contact

Ramnicu Valcea,


Ramnicu Valcea,
Str. Mircea Eliade,
nr. 20, Judetul Valcea
Telefon: 0752 150 915
0722 615 051
info__at__proaspatmacinat.roEmail: ro__at__excaliburdehydrator.eu

Ponturi de uscare

Rosii uscate

Cele mai potrivite sunt rosiile coapte dar inca ferme. Se spala bine, se lasa la scurs apoi se sterg de excesul de apa. Le puteti felia cum doriti dar cel mai bine este sa le taiati in grosimi de cca 5mm. Aranjati feliile uniform pe tava deshidratorului intr-un singur strat. Dimensiunea si grosimea feliilor afecteaza timpul de uscare. Setati temperatura de uscare intre 50 ° C şi 55 ° C timp de cca 8-10 ore. Ei bine, rosiile uscate sunt ferme si clare. Daca inainte de uscare presarati sare, piper sau busuioc si alte mirodenii, ele pot deveni niste chips-uri foarte gustoase. Se pot pastra uscate in pungi de hartie sau recipiente inchise ermetic sau se pot pune intr-un borcan peste care sa turnati ulei de masline. Delicios.

Prune uscate

Prunele uscate sunt o sursa excelenta de nutrienti. Prin uscare, ele pierd foarte putine vitamine şi minerale, astfel incat proprietatile lor antioxidante se pastreaza in intregime. Sunt o sursa bogata de potasiu, fier, vitamina B3 si fibre, cresc imunitatea, sunt energizante si bune digestive. Prunele sunt carnoase si afecteaza in principal timpul de uscare. Este bine sa alegeti prunele foarte bine coapte, care sunt mai suculente. Se spala bine sub un jet de apa apoi se scufunda intr-un vas cu apa fierbinte cam jumatate de minut apoi se trec in alt vas cu apa rece. Astfel se inmoaie pielea care este destul de greu de uscat. Ar putea fi uscate cu tot cu samburi dar timpul de uscare este mai mare. Prunele taiate in doua fara samburi se aseaza pe platou cu partea deschisa in sus si se usuca timp de 10 ore la aproximativ 55 ° C. Dupa aceste ore se intrerupe uscarea si se lasa sa se odihneasca cca 5 ore. Se reia uscarea la aceeasi temperatura pentru inca 10 ore. Procesul se repeta sau nu in functie de gradul de uscare dorit. Timpul de uscare nu este determinat cu acuratete si depinde de maturitatea si marimea prunelor.

Afine uscate

Afinele sunt fructe mici grupate in ciorchini, cu pielita vinetie acoperita cu pruina albastra. Ele ajung la maturitate in luna septembrie si contin o mare cantitate de apa, flavonoide, antocianine, glucochinina, vitamina A, B1, B2, C, PP, E fiind fructe cu un puternic efect antioxidant, ajutand la prevenirea sau tratarea afectiunilor vasculare sau problemelor sanguine precum vene inflamate (varice), capilare fragile, imbunatateste acuitatea vizuala, ajuta la tratarea problemelor de digestie, previne bolile de inima, etc. Afinele uscate sunt folosite in special pentru a pregati ceai. Dupa ce au fost spalate se scufunda rapid in apa fierbinte si apoi in apa rece, ca si prunele, apoi se scurg si se intind pe tava de uscare. Introducem tava in uscator la o temperatura de cca 55 ° C pentru aproximativ 30 de ore. Ca si prunele, pot fi uscate cu o pauza de cateva ore. Afinele uscate sunt asemenea stafidelor dar dure.

Cos
Cosul de cumparaturi este gol

Despre uscare

Uscarea alimentelor vine inca din cele mai vechi timpuri, mai mult ca o necesitate decat ca un obicei gustos. Metodele moderne de conservare a produselor alimentare prin refrigerare, congelare, conservare sau pasteurizare au eliminat din constientul nostru cea mai sanatoasa si la indemana metoda de a pastra alimentele. Depozitarea alimentelor in stare uscata reprezinta cel mai economic si usor mod de a conserva fructele, legumele, carnea si alte produse alimentare, si pastreaza valorile nutritive, gustul si aroma originala.